Bardejov


Kdo mně pozná osobně nebo sleduje už nějakou dobu na FB či Instagramu, tak si mohl všimnout (někdy i gramatikou),  že nejsem rodilá Češka. ČR jsem poprvé navštívila v 19 letech, o rok později se tady přestěhovala.

Pocházím ze Slovenska,  a právě Bardejov je moje rodné město, kde se vždycky rada vracím a za poslední léta žasnu jak město rozkvétá do krásy. Jen tak dal! 



Bardejov je městečko, které se nachází na severovýchodě Slovenska, nedaleko hranic s Polskem. Jedná se o starobylé, velmi krásné město, které má za sebou již dlouholetou historii. V Bardějově najdete množství památek, není tedy divu, že se jedná o vyhledávané středisko cestovního ruchu. 

Nejvýznamnější částí města je bezpochyby Radniční náměstí. Zde se nachází několik městských domů ve stylu gotiky. Dominantou náměstí je pak Bazilika minor svatého Egídia, která je postavena na místě bývalého klášterního komplexu. V níž se nachází 11 původních gotických křídlových oltářů.







V roce 2000 bylo historické centrum města Bardejova spolu s několika místními stavbami zapsáno do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
















Bardejov je také proslulý svým systémem opevnění, který patří mezi nejdokonalejší v Evropě vůbec.


Město Bardejov je vyhledávané také díky svým lázním, které jsou známé nejen na Slovensku, ale i v mnoha dalších evropských zemích. První zmínky o léčivých minerálních pramenech pocházejí již ze středověkého období.
Bardejovské lázně leží v krásném prostředí uprostřed lesů na jižním úbočí Nízkých Beskyd. Návštěvníky vítá typická kolonáda a tradiční léčebné domy, ale i moderní nedávno postavené objekty. Do Bardejova s jeho osmi prameny přicházejí za pitnými a inhalačními kúrami pacienti s nemocemi trávicího ústrojí a dýchacích cest a poruchami látkové přeměny.



 "Žádné místo ti nemá být milejší než vlast." 


Mějte se krásně 


Komentáře

  1. Páni, to město je opravdu nádherné :) A já teda vůbec netušila, že nejsi rodilá Češka, ale zase na druhou stranu, člověk kolem sebe má tolik lidí ze Slovenska a i odjinud, že o tom kolikrát ani tolik nepřemýšlí :)

    Řasy jako vějíře

    OdpovědětVymazat
  2. A ja zase rodená češka, ktorá žije v Košiciach :) Teda už 4 mesiace som žilinčanka :D

    OdpovědětVymazat
  3. to je skoda ze veci z obchodu neposielas na Slovensko :/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky